Varsku om barnehagelærere

SSB presenterte i dag en rapport om frafall i barnehagelæreryrket. Den viser at kun 2 av 3 barnehagelærere jobber i barnehage etter 10 år.

Blant de som jobbet i barnehage i 2011 var det 5 600 barnehagelærere som sluttet å jobbe i barnehage og begynte å jobbe andre steder. 1 av 4 barnehagelærere jobbet i den samme barnehagen ti år senere.

Urovekkende

Rapporten viser også at 40 prosent av de som var i aldersgruppen 50 til 55 år ikke jobber i barnehage ti år senere. For de yngre aldersgruppene ligger andelen på rundt 30 prosent.

– Dette er urovekkende høye tall som understreker behovet for kraftfulle tiltak for å beholde og rekruttere barnehagelærere. Når vi tillegg vet at søkertallene til barnehagelærerutdanningen har falt dramatisk, er det på tide å rope varsku, sier Lied og viser til at søkertallet har falt tre år på rad og med over 25 prosent fra i fjor.

– Det er svært alvorlig når så mange slutter og så få søker seg til barnehagelæreryrket. Nå må barnehageeierne og myndighetene ta bemanningssituasjonen og arbeidsvilkårene i barnehagen på alvor, sier Lied.