Lønnsoppgjøret 2020: Unio stat

Guro Elisabeth Lind er leder av Unio stat. Foto: Forskerforbundet

– Våre medlemmer skal ha sin del av kaken. Vi forventer at alle får reallønnsvekst, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat.

Publisert: 1. september 2020

Lind er kreftforsker og professor, men har siden 2018 ledet Forskerforbundet og vært forhandlingsleder i Unio stat.

– Dette er et krevende oppgjør, i en krevende økonomisk situasjon. Staten mener det ikke er noen penger å forhandle om i år. Vårt utgangspunkt er at det alltid finnes muligheter i et lønnsoppgjør, og at våre medlemmer skal ha sin del av kaken. Vi forventer reallønnsvekst for alle statsansatte, sier Lind.

Koronapandemien gjorde at årets hovedoppgjør i statlig sektor måtte utsettes fra april til september. Pandemien har også ført til at norsk økonomi har endret seg dramatisk.

– Dette er et veldig spesielt lønnsoppgjør. Våre medlemmer har levert helt nødvendige bidrag til dugnaden under korona, og hadde fortjent et romslig oppgjør. Men hensynet til norsk økonomi tillater ikke det i år, sier Lind.

Hun presiserer at Unio vil ta samfunnsansvar under årets forhandlinger.

– Vi skal ta hensyn til situasjonen i norsk økonomi, og til resultatet i frontfaget. Samtidig er det viktig å huske at frontfaget er en norm, og ikke en fasit, for andre oppgjør. Arbeidstakere med høyere utdanning i offentlig sektor henger etter lønnsmessig. Det er en viktig grunn til at det er rekrutteringsproblemer i flere viktige yrker i offentlig sektor. Også dette oppgjøret må bidra til at utdanning og kompetanse lønner seg.

Forhandlingene i staten starter 1. september.

Les mer om Unio stat