Åpen for dansk løsning – må tenke nytt om lønn i offentlig sektor

I et intervju med dansk TV 2 lørdag varslet den danske regjeringen at den vil øke lønna til det de mener er fire nøkkelgrupper ansatte i offentlig sektor. Sykepleiere, pedagoger, fengselsbetjenter og helse- og sosialarbeidere skal alle gå opp i snitt rundt 2500 danske kroner i måneden i lønn med regjeringens forslag.

Regjeringen står klar til å smøre høstens lønnsoppgjør med 3 milliarder kroner for å sikre lønnsutviklingen til disse fire gruppene.

– Vi ser at det har blitt vanskeligere å tiltrekke seg og beholde medarbeidere i enkelte yrker. Det gjelder blant annet helse- og sosialarbeidere, sykepleiere, pedagoger og ansatte i kriminalomsorgen, sa statsminister Mette Fredriksen til dansk TV 2.

Onsdag diskuterte leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, og leder av Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, den danske løsningen med sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, og direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, i Dagsnytt 18. Både Handal og Sverresdatter viste til at vi har tilsvarende rekrutteringsutfordringer i offentlig sektor i Norge som frontfagsmodellen ikke klarer å løse og argumenterte for en danske løsning.

Les også Lill Sverresdatter Larsens innlegg i Sykepleien.

Se debatten her: