Tenksom Alfred Sørbø på en solseng i Syden

Erik Aasheim og Alfred Sørbø på scenen under Unio-konferansen 2019.

Det første han tenkte var å kreve full granskning av Nav-skandalen. Men så gjorde ikke forbundslederen det likevel. På Unio-konferansen forklarte han hvorfor til konferansier Erik Aasheim.

Publisert: 12. desember 2019

Av Hedvig Bjørgum

Forbundsleder Alfred Sørbø i Akademikerforbundet skulle lade batteriene før landsmøtet, og lå på en solseng på Gran Canaria da Nav-skandalen sprakk.

Mandag 28. oktober var hans umiddelbare reaksjon å melde seg på i den offentlige debatten med sterke krav. Forbundet har over 500 medlemmer i Nav.

– Min automatiske refleks var at nå må Akademikerforbundet reagere – kreve gransking og stille dem som har forledet de ansatte i Nav til den type saksbehandling til ansvar.

– Så kom jeg på at jeg hadde delegert hele ansvaret til nestleder Jorunn (Mørch Aasan, red.anm.). Det tok også nestlederen på en glimrende måte. Det endte med at vi i stor grad avventet fakta. Men kanskje var det også bra med litt tenksomhet, der på solsengen også, sier Alfred Sørbø.

Det store bildet

Det ble full rulle i toppledelsene i regjering og Nav for å finne ut av hva som hadde skjedd, noe som Sørbø mener var bra.

– Det andre som skjedde var at jeg, fremdeles på solsengen, fikk et annet bilde av situasjonen. Det handler om vår legitimitet som fagbevegelse, at vi må være systemkritiske og si fra om vi opplever forhold som bør endres. Akkurat i denne saken er vi i et dilemma fordi det ikke er mange av Akademikerforbundet-medlemmene som er eksperter i EØS-jus, sier forbundslederen.

Det han vil frem til er at fagbevegelsen har et stort ansvar også for å være kritisk til den type kollektiv blindhet som er avdekket i EØS-saken i Nav.

Omsorg for ansatte viktigst

– Når først så galt har skjedd, så konstaterer vi at ledelsen har tatt tak og invitert oss som arbeidstakere inn, på alle nivåer. For oss er det aller viktigste at omsorgen for medlemmene våre er i fokus, at de blir ivaretatt.

På Unio-konferansen ble Alfred spurt av konferansier Erik Aasheim om også Akademikerforbundet burde ha reagert tidligere, om også vi har ansvar?

– Uansett hvor lang man lager tidsaksen, er det mange medansvarlige i denne saken. Vi valgte å ta et steg tilbake og avvente hva som kommer frem. Det er jeg fornøyd med nå, sier forbundslederen, som nylig ble valgt for åttende gang.

Det betyr ikke at Nav-ledelsen eller politikere fredes.

– Nei, definitivt ikke. Vi vil også benytte anledningen til en kritisk gjennomgang av hvordan kritikk og advarsler trenger inn til ledelsen i systemet, slik at ansatte slipper å måtte varsle formelt. Det er vi ikke tjent med, konkluderer Alfred Sørbø.

 

Her kan du se innslaget med Alfred Sørbø på Unio-konferansen: