Unio støtter streiken i privatbarnehagene

Utdanningsforbundet er i streik i tariffområdet Private Barnehagers Landsforbund (PBL). De streiker for en anstendig pensjon for barnehagelærere og andre barnehageansatte. Også Fagforbundet og Delta streiker.

 

Unio-støtte

Etter gjentatte ganger å ha bli lovet AFP (avtalefestet pensjon), som alle andre ansatte i barnehagesektoren har, satte Utdanningsforbundet foten ned.

– Jeg har forståelse for barnehageansattes krav om en pensjon på linje med det som er vanlig i offentlige og andre, private barnehager, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Utdanningsforbundet krevde en anstendig pensjon også for ansatte i PBL-området. Hvis ikke tidligere løfter innfris, vil de som jobber i PBL-virksomhetene tape titusener av kroner når de blir pensjonister og skal leve av pensjonen. I protokollene fra lønnsforhandlingene i 2019, 2020 og 2021 var det enighet om at det skulle på plass ny AFP i PBL senest fra 1. januar 2023.

Lovet bedre pensjon

Utdanningsforbundets forhandlingsleder, Terje Skyvulstad, synes det er leit at det ikke var noen annen utvei.

– Først vil jeg beklage overfor de foreldrene og barna som trenger oss og som dette går utover, dette er ikke en streik vi ønsker. Dessverre gir ikke PBL oss noe annet alternativ. De har lovet oss en bedre pensjon flere ganger, men nå vil de ikke gi oss det, sier han på Utdanningsforbundets nettside.

Nesten 80 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse mener ansatte i private barnehager skal ha like gode pensjonsvilkår som ansatte i offentlige barnehager. Streiken i private barnehager har vart siden mandag 17. oktober. Den trappes opp i dag.

Les mer om streiken på Utdanningsforbundets nettside:

Derfor streiker vi i PBL

Pensjon i PBL: Fra gull til gråstein