– Arbeidstakerne må ivaretas økonomisk i denne krisen, skriver Unio, YS og Akademikerne i kveld

I et felles brev skriver de tre lederne av hovedorganisasjonene Unio, Akademikerne og YS at regjeringen bør gjøre mer for å lempe på konsekvenser for arbeidstakerne under koronautbruddet i Norge.

– Spredningen av koronaviruset er alvorlig og det er viktig å gjennomføre strenge tiltak for å hindre videre smitte. Samtidig må vi sørge for at arbeidstakerne ivaretas økonomisk i denne krisen, sier YS-leder Erik Kollerud, Unio-leder Ragnhild Lied og leder i Akademikerne, Kari Sollien.

Vil ha flere tiltak

I et brev som sendes regjeringen i kveld, krever de tre hovedorganisasjonene at regjeringen kommer med flere konkrete tiltak.

– Vi er tilfreds med at regjeringen har lyttet til partenes krav om å endre permitteringsregelverket, men vi mener regjeringen bør endre reglene om at permitterte arbeidstakere må vente i tre dager uten lønn fra arbeidsgiver eller dagpenger (karensdager), skriver de tre lederne.

Dette vil redusere ulempene for arbeidstakerne.

Organisasjonene er opptatt av at foreldre ikke skal stå på bar bakke dersom skoler eller barnehager stenger.

Rett til syke- og omsorgspenger

De som ikke kan gå på jobb må ivaretas også økonomisk, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

– I tiden fremover kan vi komme i en situasjon der mange ikke kan gå på jobb som følge av smittefare eller må være hjemme med barn fordi skoler og barnehager stenges. Disse må få rett til sykepenger eller omsorgspenger i hele perioden det er snakk om, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Dersom mange blir syke eller blir satt i karantene, vil det kunne påføre arbeidsgiverne store kostnader i sykepenger.

I tillegg bør regjeringen vurdere midlertidig rett til utvidet egenmelding for samtlige arbeidstakere og virksomheter, mener vi.

Også arbeidsgivere må ivaretas

Arbeidsgiverne betaler i dag sykepenger de 16 første dagene av sykdomsforløpet. Dette kan bli svært dyrt for mange arbeidsgivere.

– Derfor mener vi at regjeringen midlertidig må fjerne arbeidsgivers lønnsplikt under sykefravær, skriver lederne i Unio, YS og Akademikerne i brevet til regjeringen.

Her er brevet som sendes onsdag kveld 

Flere saker om helse, omsorg og beredskap i koronakrisen her