Luc Triangle blir valgt til ITUC-leder

Den globale fagbevegelsen, ITUC, representerer 191 millioner arbeidere over hele verden. I dag velges belgiske Luc Triangle til organisasjonens leder. Valget skjer på ITUCs ekstraordinære kongress.

I motsetning til sist kongress, som var «live» i Australia, blir denne kongressen gjennomført på zoom. Nå er agendaen kortere, med valg av organisasjonens leder/generalsekretær som hovedsak. Det er lite spenning knyttet til valget da det store flertallet av medlemsorganisasjonene har nominert Luc Triangle til vervet.

Det er mindre enn ett år siden ITUC verdtok politisk program for kongressperioden 2023–2026 og valgte Luca Visentini som generalsekretær. Visentini gikk av i mars etter en rekke uheldige omstendigheter som kan knyttes til «Qatargate-saken». Luc Triangle har siden Visentinis avgang vært ITUCs fungerende generalsekretær.

Unio-leder Ragnhild Lied er fornøyd med at Luc Triangle blir valgt til ITUC-leder.

– Med Luc Triangle får vi en meget dyktig leder. Han har bred internasjonal erfaring og kommer til å løfte arbeidet med å realisere organisasjonens politikk. ITUC har gått gjennom en krevende tid, men alt tyder på at vi har kommet styrket ut av det. Nå handler det om å jobbe videre for anstendige arbeidsforhold, sosiale sikkerhetsnett, kamp mot ulikhet, rettferdig omstilling, bærekraft og likestilling globalt og nasjonalt.

De siste årenes kriser har synliggjort hvordan nasjonale og internasjonale forhold henger sammen.

– Krisene lar seg rett og slett ikke løses av enkeltland alene. Behovet for internasjonalt samarbeid har aldri vært større. Vi er helt avhengige av en slagkraftig global fagorganisasjon med en tydelig og sterk leder, sier Unio-lederen.

Organisasjonens politiske program for 2023–2026 ble vedtatt på den ordinære kongressen i november 2022.