Korrupsjonsskandale rammer internasjonal fagbevegelse

I helgen ble seks personer pågrepet i det som kan være tidenes største korrupsjonsskandale i Europaparlamentet. En av dem er generalsekretær Luca Visentini i den internasjonale fagbevegelsen (ITUC). – Det er ødeleggende for fagbevegelsen at en av våre egne blir mistenkt for korrupsjon. Her må det ryddes opp, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Det var seks personer i høyere politiske posisjoner som ble hentet inn til avhør av det belgiske politiet, to av dem ble løslatt, en av dem var Visentini.

De er mistenkt for å ha mottatt store pengebeløp for å påvirke parlamentets beslutninger. De fire som fortsatt sitter i varetekt er mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser fra en av Gulfstatene. Det mistenkes at dette landet er Qatar, men det nekter Qatar for, melder flere nyhetsbyråer.

De nordiske hovedorganisasjonene krever i et felles brev til ITUC at Visentini suspenderes og at en ny generalsekretær tar over inntil det belgiske politiet har avsluttet etterforskningen. 

– Det må ikke være tvil om hans uskyld før han kan virke som generalsekretær igjen, understreker Lied.

– Selvsagt er han uskyldig inntil det motsatte er bevist, men det skal ikke herske noen som helst tvil om at ITUC er uavhengig. Derfor mener jeg det er helt riktig å suspendere ham inntil saken er oppklart, sier Ragnhild Lied.

I brevet kritiserer de nordiske organisasjonene ITUC for ikke å opplyse saken eller ta affære; Det som skader oss er mangelen klar informasjon, kommunikasjon og handling fra ITUC og dets ledelse. Vi er en bevegelse som er avhengig av tillit.

Luca Visentini ble valgt til generalsekretær i ITUC for kort tid siden. Hans kandidatur ble ikke støttet av nordisk fagbevegelse. Han har tidligere vært leder i den europeiske fagbevegelsen (ETUC). I september gjestet han Oslo i anledning 50-årsjubileet til nordisk fagbevegelse (NFS).


Oppdatering:

Etter at NFS sendte brevet til ITUC, har ITUC publisert en pressemelding der Luca Visentini avviser alle beskyldninger om korrupsjon.

– Jeg er uskyldig i enhver forseelse. Enhver form for korrupsjon er helt uakseptabel, og jeg er absolutt forpliktet til kampen mot korrupsjon, sier Visentini i pressemeldingen.