Unio Podkast: om psykososialt arbeidsmiljø

Visste du at Arbeidsmiljøloven med alle dets forskrifter er gjennomsyra av detaljerte bestemmelser for fysisk og kjemisk arbeidsmiljø, men så og si ingenting for psykososiale belastninger? Er du bygningsarbeider blir du altså beskyttet med hjelm på hodet og stål i skoa. Men hvilken beskyttelse har du når du må håndtere en frustrert pårørende eller en utagerende elev?

– Det er nok en oppfatning at psykososialt arbeidsmiljø handler om at en har det trivelig på jobb, men det består av så mye mer – som emosjonelle krav som stilles i jobben, grad av selvbestemmelse og krav og forventninger til hvordan arbeidet blir utført, sier Unios fagsjef og advokat Henrik Dahle i en ny Unio podkast.

Mens en fysisk skade skjer umiddelbart, kan psykososiale belastninger føre til mer langvarig slitasje.

– Min påstand er at det fører til et høyere sykefravær og en tidligere avgang fra arbeidslivet. Det er et stort apropos at sykepleiere for eksempel gjennomsnittlig går ut av arbeidslivet når de er 56-58 år gammel. Jeg tror det henger sammen med slitasje over tid knytta til det psykososiale, sier Henrik Dahle.

I podkasten får du vite hva Unio gjør for at også de psykososiale risikoene skal bli regulert i arbeidsmiljøloven.

Ti minutter på øret er hva du trenger for å bli oppdatert i en ny Unio-podkast: