– En merkbar forbedring for studentene

Studentene som står uten inntekt får omgjort deler av lånet til stipend. Partene på Stortinget ble i natt enige om å omgjøre 1 milliard av studielånet som ble lovet i forrige uke til stipend.  Dette vil utgjøre 35-40 prosent av et lån på 26000 kroner. – Dette er en merkbar forbedring for studentene, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Dermed har politikerne hørt både på studentene og Unio-lederen som var tidlig ute med å foreslå at studentene som står uten inntekt må tilbys stipend.

– Det er veldig bra at politikerne også lytter til studentene som plutselig stod uten inntekt da Norge stengte. Dette er et stort steg i riktig retning, sier Lied.

– Ro for studentene

Også Unio-studentene er positive.

– Vi er ikke kommet helt i mål, men løsningen som kom i dag bidrar til forutsigbarhet og ro for studentene, sier leder Martin Ottesen Wichstad og nestleder Elise Håkull Klungtveit i Unio-studentene.

Regjeringen foreslo i forrige uke et ekstra lån til studentene. Sammen med Stortinget har regjeringspartiene nå kommet på andre tanker. I forbindelse med dagens presentasjon av den vedtatte krisepakke2 kommer det fram at studenter som har mistet lønnsinntekt, får omgjort deler av  lånet til stipend for å kunne finansiere studiene ut dette semesteret.

Studenter med bortfall i lønnsinntekt tilbys 26 000 kr ekstra ut semesteret. Stipendandelen blir etter det Kari Elisabeth Kaski (SV) sa til NRK på 35-40 prosent.

Fortvilte studenter

Unio-studentenes ledere Martin Ottesen Wichstad og Elise Håkull Klungtveit.

Fra koronakrisen inntraff har Unio-studentene og andre studentorganisasjoner tatt imot henvendelser fra fortvilede studenter som har mistet ekstrajobben og fått studiehverdagen snudd på hodet på samme tid. Unio-studentenes budskap har vært tydelig:

– Våre studenter er de som skal være beredskapen i neste omgang det kommer en krise, og om de i verste konsekvens dropper ut, vil det svekke samfunnet, sier Klungtveit.

Unio-studentene representerer også studentgrupper som er avhengig av langt høyere inntekt enn totalbeløpet regjeringen foreslår.

– A4-studenten finnes ikke. Vi representerer studenter med barn og boliglån og som er avhengig av en langt høyre månedsinntekt. Vi er ikke kommet i mål med løsninger til disse gruppene, slutter Unio-studentene.