Forskere og politifolk ikke invitert til “lønnsfesten” i staten

Har det vært «lønnsfest» i staten, spør Unio stats forhandlingsleder Guro Lind i et innlegg i Altinget. Og svarer: – I så fall var det en fest forskere og politifolk ikke var invitert til.

Hun fortsetter:

– Det ble et godt oppgjør for medlemmene på Unio/Akademikerne-avtalen, men vår interne statistikk tyder på at våre medlemmer havnet et sted på fem-tallet, og godt unna 6,4 prosent.

Innlegget er et svar på påstandene som kom  fram på LOs representantskapsmøte for en uke siden der flere påstod at lønnsveksten på 6,4 prosent i staten skyldes at det er to avtaler. Dette gjør at staten ikke har kontroll på lønnsveksten. Dette avviser Lind.

– Problemet med denne forklaringen, er at vi har hatt to tariffavtaler i staten siden 2016. Uten at lignende situasjoner har oppstått. Tvert imot har vi flere eksempler på at staten har truffet meget godt på sine anslag, skriver hun.

Guro Lind vil ikke konkludere, men hennes foreløpige analyse oppsummerer hun slik:

– Tallene i staten kan kanskje forklares med en kombinasjon av et oppgjør med lite rom for lokale tilpasninger på den ene avtalen, dyre forsvarsøvelser, sammensetningseffekter og et nytt lønnssystem. Alle disse er mer sannsynlige forklaringsmodeller enn etableringen av to tariffavtaler tilbake i 2016.

Hele innlegget kan du lese på Altinget.no

Les også Unio-leder Ragnhild Lieds replikk: Useriøst frå LO