Polens største hovedorganisasjon: – Migrantene må få søke asyl

Den ultrakonservative regjeringen i Polen og flyktninge-situasjonen på grensen til Hviterussland var hovedtemaer da Unio møtte en delegasjon fra OPZZ, Polens største hovedorganisasjon for arbeidstakere. – Det er en totalt uakseptabel situasjon på grensa som bare kan løses om vi følger Genève-konvensjonen og lar migrantene få søke asyl, sier Piotr Ostrowski.

Han er nestleder i OPZZ og er i Norge med en delegasjon på fire. De var interessert i å høre om den politiske situasjonen i Norge og lurte også på hvordan Norge håndterte det da syklende asylanter kom over grensa fra Russland i 2015. Han mener den eneste løsningen på krisen på grensa i Polen er at Polen samarbeider med EU og at migrantene får søke asyl.

Unio-leder Ragnhild Lied tok i mot den polske delegasjonen. Fra venstre: Olena Babakova, Katarzyna Duda, Dominika Pyzowska, Ragnhild Lied og Piotr Ostrowski.

– Det er et brutalt spill Hviterusslands president Lukasjenko driver med. Migrantene kommer med fly til Minsk der busser venter på å frakte dem til grensa. Der blir de møtt av en mur polske soldater. Klarer noen å komme over grensa, blir de sendt tilbake igjen. Dette er en ny type krigføring som vi ikke må la utvikle seg. Den eneste løsningen er at migrantene får behandlet asylsøknadene i Polen, sier Ostrowski.

OPZZ krever at regjeringen følger internasjonal lov og samarbeider med EU. De ber også sine medlemmer å støtte de hjelpeorganisasjonene som opererer i området.

Men den polske regjeringen vegrer seg for dette. Ostrowski mener det er fordi regjeringen vinner på å ha krisen gående.

– Det går bra i Polen nå med lav ledighet og god økonomi. Men inflasjonen øker og det er valg om to år. Regjeringen vil ha fokus vekk fra det. Ingenting er bedre enn en migrantkrise, sier han.

Polens Donald Trump

Han har ikke mye til overs for president Andzrej Duda.

– Han er vår Donald Trump. Han lar seg fotografere med soldatene på grensa. Og i neste uke holdes en konsert som skal gå direkte på den statlige tv-kanalen. Tror dere den er til støtte for migrantene? Neida, den heter «In the Name of the Fatherland»! Og er til støtte for soldatene som patruljerer grensa, sier Ostrowski hoderystende.

Han understreker at  Duda gir uttrykk for at han er på de fattiges og arbeidslediges side, men er i realiteten ekstremt høyredreid.

– Han er lur nok til å gi sosiale goder – for eksempel senket han pensjonsalderen som den forrige regjeringen satte opp med to år. Regjeringsplattformen støtter til og med fagforeningene. Samtidig er han kvinnediskriminerende – en kvinnes plass er i hjemmet – og alle former for minoriteter blir trykket ned. Det viktigste for han er å kjempe mot kommunismen, alt han gjør dreier seg egentlig om å bekjempe venstresiden, sier Piotr Ostrowski.