Lederlønner øker mer enn for andre: – Dette øker forventningene foran årets tariffoppgjør

Nye tall for utviklingen i lederlønninger tyder på at ledere i staten får mer enn andre grupper. – Det er ikke tvil om at dette øker kravet og forventningene før lønnsoppgjøret. Medlemmene forventer å få det samme, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Dagens Perspektiv i dag. 

Det er mange hundre av dem.

Dagens Perspektiv avdekket i forrige uke at nye tall tyder på at topplederne i staten fikk betydelig høyere lønnsvekst i fjor enn resten av befolkningen. (Saken er bak betalingsmur.)

De statlige lederne i SSBs statistikk fikk i snitt 4,8 prosent i lønnsøkning, mens arbeidstakere i Norge for øvrig fikk gjennomsnittlig 3,6 prosent. Det til tross for regjeringens eget mål om at lederlønningene i staten ikke skal ha en høyere vekst enn befolkningen for øvrig.

Dagens Perspektiv har også fått tilgang til lønnslistene for lederne som inngår i Statens lederlønnssystem i 2018 og 2019 fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). KMD har et overordnet ansvar for statens arbeidsgiverpolitikk. For et år siden oppsummerte KMD at lederlønningene i staten hadde økt for mye de senere årene, og manet de andre departementene til moderasjon i lederlønnsveksten fremover.

Hvorfor skal vi holde igjen ?

I dag ble det kjent at lederen av Statsbygg fikk en lønnsvekst på 10 prosent i fjor. (betalingsmur)

Flere andre ledere har også fått tillegg som overrasker. Administrerende direktør Harald Nikolaisen  i Statsbygg tjener mer enn statsministeren. Og Unio-leder Ragnhild Lied reagerer på denne lønnsøkningen.

– Dette bidrar til å øke forventningene foran vårens tariffoppgjør. Våre medlemmer med høyere utdanning har lavere lønnsnivå enn sammenlignbare grupper i privat sektor. De kan vanskelig forstå at de skal holde igjen når lederne stikker av med en mye høyere lønnsvekst, sier hun.

– Uforståelig for medlemmene

Den vedvarende utviklingen med at ledere bevilges høyere lønnstillegg enn andre bekymrer. Det skaper store utfordringer foran lønnsoppgjøret – også for Unios grupper med høyere utdanning.

– Regjeringen skryter av at partene i tariffoppgjørene har vist ansvar i de tøffe tidene vi har vært gjennom. Ja, vi har vist ansvar på arbeidstakersiden. Og vi skal fortsette å være ansvarlige parter med bærekraftige krav. Topplederne  derimot, har systematisk bevilget seg høyere lønnsvekst enn arbeidstakerne. Derfor er det uforståelig for våre medlemmer, at de skal fortsette å vise ansvar når det er et  skrikende behov for deres kompetanse, sier Ragnhild Lied.