JONAS GAHR STØRE

Tirsdag 7. desember
13.10–13.40

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han ble sosialdemokrat gjennom modning og partimedlem ved beslutning. Han hatt en rekke tunge verv, som utenriksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering og helse- og omsorgsminister, og ble ansatt som spesialrådgiver ved Statsministerens kontor allerede i 1989. Han var stabssjef ved Gro Harlem Brundtlands kontor i Verdens helseorganisasjon og generalsekretær i Norges Røde Kors.

Gahr Støre er tungt lastet med utdanning også, fra Befalsskolen for Marinen og statsvitenskap med spesialisering i historie og sosialøkonomi ved Institut d’études politiques de Paris i Frankrike. Universitetet ble ranket som nummer to i verden i år, innenfor studier i statsvitenskap.

Til Unio kommer han med en rykende fersk budsjettavtale med Senterpartiet og SV. Den skal ifølge ham vise at det er vanlige folks tur. Det vil si skatteskjerping for rike og høytlønte, utsettelse av oljeleting, kraftig økning i CO2-avgiften, gratis tid på SFO, og ekstrapakke til kollektivtrafikken. I budsjettforliket mellom Ap, Sp og SV ligger en økning i kommunenes budsjetter, men ingen satsing på forskning og høyere utdanning, lave ambisjoner for skole og barnehage, mens lærerspesialistordningen skrotes.

tilbake til programmet