– Pensjonsreglene for de som har særaldersgrense må nå på plass, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Hun møter arbeidsminister Marte Mjøs Persen til første forhandlingsmøte i ettermiddag.
Unio organiserer om lag halvparten av alle som har særaldersgrense. De viktigste Unio-gruppene er sykepleiere med særaldersgrense 65 år og politi som har særaldersgrense 60 år.
Unio-leder Ragnhild Lied minner om at det nå er fem år siden 2018-avtalen om ny, offentlig tjenestepensjon utsatte spørsmålet om alderspensjon til de som har særaldersgrense. Et forsøk i 2019 og 2020 med Solberg-regjeringen strandet fordi tilbudet var for dårlig.
– Uvissheten er til å ta og føle på for mange av våre medlemmer som ikke vet hvilken pensjonsordning de vil ha, sier Lied.
– Det er langt fra sikkert at medlemmene hadde stemt ja til pensjonsavtalen i uravstemningen i 2018 hvis de visste at det ville ta så lang tid å få resten av avtalen på plass. Forventningene til Støre-regjeringen er derfor store. Vi forutsetter at regjeringen viser vilje og ønsker å komme fram til en løsning, sier Unio-lederen.
Dette ligger til grunn
Pensjonsavtalen av 3. mars 2018 sier at «Samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning tilsier at det også i framtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrenser. Personer som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrenser skal ikke komme urimelig ut sammenliknet med andre grupper.»
– Vårt krav har hele tiden vært at de som har en særaldersgrense skal kunne gå av tidligere enn ansatte med ordinær aldersgrense uten å tape i livsvarig pensjonsnivå. Har du en særaldersgrense begrunnet i belastning eller sikkerhet, skal ikke det gi deg en dårligere pensjon enn andre, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Forhandlingene vil foregå i hele juni.
Ny prosessavtale for alderspensjon til personer med særaldersgrense 14 juni 2022
Hvem skal ha særaldersgrense? 25. januar 2023