Unio Oslo: Her kan det bli streik fra neste uke

Dersom Unio ikke kommer til enighet med Oslo kommune i mekling, er det streik fra og med tirsdag neste uke. Se oversikten nedenfor.

Unio Oslo kommune begynner denne uken meklingsinnspurten med Oslo kommune. Partene har frist til å komme til enighet innen utgangen av mandag 23. mai. Hvis det ikke skjer, vil 82 Unio-medlemmer være i streik fra og med tirsdag 24. mai.

– Vi går til mekling med et klart ønske om å oppnå enighet. Ingen ønsker en streik, sier forhandlingsleder for Unio Oslo kommune, Therese Thyness Fagerhaug. Hun beklager ulempene en streik vil få for dem som berøres. Men dersom man ikke kommer til enighet, er Unio godt forberedt.

– Vi starter med et moderat uttak. Men vi er klare til å trappe opp dersom vi må, sier Thyness Fagerhaug.

I første omgang er det vesentlig ved Teglverket skole i bydel Grünerløkka det tas ut medlemmer i streik. Der tas lærere, leder, helsesykepleier og bibliotekar ut. Totalt 49 Unio-medlemmer.
I tillegg tas enkeltmedlemmer fra de fleste andre Unio-forbund ut ved bydeler og etater i Oslo.

Her kan det bli streik

Må ha mer enn frontfaget

Unio Oslo har i år krevd en høyere ramme enn frontfaget for å ta igjen tapt lønnsutvikling og sikre reallønnsvekst for alle med lang utdanning. I tillegg må særskilte lønnsmessige tiltak prioritere høyskole- og universitetsutdannede, og det må på plass ekstra lønnsmessige tiltak i skoleverket. For Unio er det også viktig at tilleggene for ubekvem arbeidstid økes slik at kompensasjonen gjenspeiler belastningen.

– Vi går nå inn i avsluttende fase med mekling. Og vi jobber for å komme til enighet med Oslo kommune. Men så langt har ikke Oslo kommune vist særlig stor vilje til å forhandle, sier Thyness Fagerhaug.

Forhandlingslederen sa dette da det ble brudd og klart at årets lønnsoppgjør gikk til mekling:

– Store og viktige temaer som økonomi, uttelling for kompetanse og skoletillegg er det fortsatt ikke forhandlet om, selv om Unio har vært tydelig på disse kravene. 

Se mer om Unio Oslo kommune her.

Fakta Unio Oslo kommune:

Unio har 13 288 medlemmer i tariffområdet Unio Oslo kommune per 1.1.2022. Flest medlemmer har Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund.

Medlemmer per forbund:

• Utdanningsforbundet: 9 282
• Norsk Sykepleierforbund: 2 870
• Akademikerforbundet: 330
• Norsk Fysioterapeutforbund: 304
• Norsk Ergoterapeutforbund: 266
• Bibliotekarforbundet: 100
• Forskerforbundet: 78
• Norsk Tannpleierforening: 36
• Det norske maskinistforbund: 21
• Presteforeningen: 1