Unio Podkast med Cecilie Hellestveit:  – Jeg er ikke skuddredd

Hun sprer fordommer, mangler folkeskikk og kommer aldri til å bli professor. Hun ble forsøkt fjerna som foreleser og bedt om å trekke sine uttalelser. Alt dette fordi hun ytret en kvalifisert mening i media. Jurist, samfunnsviter og Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit er vår gjest i Unio Podkast om ytringsfrihet i akademia.

Det var i et intervju i Khrono hun problematiserte at flere og flere stillinger i universitets- og høyskolesektoren besettes av utenlandske forskere. Det utløste et skred av reaksjoner, ikke minst fra hennes kolleger i akademia.

– Denne saken er en illustrasjon på hvor dårlige kår det er for den akademiske ytringsfrihet i Norge, og det må vi ta tak i. Vi er nødt til å ha en høyere takhøyde og diskusjon om temaer som er sensitive og vanskelige, og som akademikere må diskutere i samfunnet, slår hun fast i Unio Podkast.

Må tåle en støyt

Hun mener saken har ført til mer åpenhet. Det rammet henne som person, men det førte til mer åpenhet rundt temaet om utlendinger i høye akademiske stillinger spesielt og om ytringsfrihet generelt.

– Det hjelper å være litt opp i årene, ha erfaring fra Norge og utlandet og så hjelper det å ikke være skuddredd. Jeg er ikke konfliktsky, sier Hellestveit om hvordan det har vært å stå i stormen.

Nettopp det å tåle å bli motsagt og beherske mediespillet er noe akademikerne bør kunne.

– Vi må forvente som forskere at vi tåler en liten støyt, rett og slett. Ytringsfrihet betyr ikke retten til å ytre seg uten at det skal koste noe, det betyr retten til å ytre seg uten at det skal få konsekvenser for ditt virke. Det er ubehagelig å snakke om sensitive ting, det koster, men det er en del av arbeidsbeskrivelsen. Professorer og andre i høye akademiske stillinger har et ansvar for å gå foran med et godt eksempel, sier hun.

Hør Unio Podkast der Cecilie Hellestveit utdyper hva hun egentlig mener er det problematiske med at forskerstillinger fylles opp av utlendinger, hvorfor hun mener det er for lite takhøyde i akademia og hva vi kan gjøre med det.

Du kan høre podkasten i lenken over, eller abonnere på Unio Podkast på den plattformen du hører podkaster –  på Apple, Spotify eller Acast

Oversikten over Unios podkaster finner du her